Missie & Visie
Missie
De Goede Toekomst wil (jong) volwassenen ambulant begeleiden, die moeite hebben met zelfredzaamheid en regievoering over hun leven en die weinig vertrouwen hebben in hulpverlening(zorgmijdend) begeleiding op maat.
Toelichting
De (stadse) samenleving wordt complexer en de overheid legt meer verantwoordelijkheid bij de individuele burger. Die is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk en welbevinden en dient gebruik te maken van de kansen die geboden worden. Voor wie deze mogelijkheden niet kan benutten, wordt het vangnet kleiner. Binnen deze ontwikkeling ziet De Goede Toekomst dat kwetsbare groepen buiten de samenleving komen te staan en het niet alleen (gaan) redden.
De veronderstelde steun van het systeem rondom de cliënt is bij deze groep veelal beperkt aanwezig en/of beperkt in staat positieve ondersteuning te bieden aan de cliënt. Een steuntje in de rug is hierbij essentieel. Het gaat hierbij om veiligheid, betrouwbaarheid en herkenbaarheid dat aansluit bij de huiselijke omgeving. De Goede Toekomst kan dat bieden door haar kennis van de zorg. Daarom is De Goede Toekomst reeds aan de voorkant onderdeel van het informele netwerk van de cliënt. Aan de achterkant is De Goede Toekomst een professionele zorginstelling.
De ondersteuningsbehoefte van deze cliënten komt veelal voort uit een verstandelijke beperking, psychische / psychosociale problematiek, ernstige gedragsproblemen, contacten met politie en justitie en / of verslavingsproblematiek.
Door deze doelgroep onvoorwaardelijk te accepteren en niet te veroordelen ontstaat een vertrouwensrelatie. Hierdoor neemt weerstand af en groeit het zelfvertrouwen waardoor er ruimte komt voor wensen en verandering. Het buiten de kaders denken, aanwezig zijn (presentiebenadering) en het aansluiten bij de leefwereld van deze cliënten zorgen ervoor dat deze kwetsbare doelgroep in beeld is en blijft. Gedurende het traject wordt vertrouwen opgebouwd waardoor samen met begeleiding een steunend netwerk voor deze cliënten kan worden opgebouwd (voorliggende veld / professionals) met als doel de intensieve betrokkenheid van De Goede Toekomst af te bouwen.
Visie
De droom van de Goede Toekomst is dat (jong-) volwassenen die begeleid worden en moeite hebben met zelfredzaamheid, regievoering over hun leven en die weinig vertrouwen hebben in bestaande hulpverlening (zorgmijdend zijn) weer gezien worden en zich waardevol voelen in onze complexe samenleving.
Dit doet De Goede Toekomst door vanuit de presentiebenadering intensieve maar kortdurende trajecten te bieden gericht op het onderzoeken en toelaten van het bestaande aanbod van professionele en vrijwillige ondersteuning, een steunend netwerk vorm te geven en daardoor de regie terug te geven aan de cliënt. Hierdoor maakt iedere cliënt gebruik van bestaande voorzieningen en levert een zinvolle bijdrage aan de maatschappij.